sahko

Sähkö siirtyi vähillä keskeytyksillä

Tulosta sivu

Vuonna 2018 alennettiin siirtotuotteiden hintoja 3,2 % jättämällä perusmaksut perimättä joulukuun osalta. Liittymismaksut säilytettiin myös ennallaan vuoden 2017 tasolla.

Verkkoliiketoiminnan sähkönsiirron myynti vuonna 2018 oli 321,4 GWh (324,4 GWh). Asiakkaiden sähkönkäyttöpaikkoja vuoden lopussa 27 363 kpl (26 532 kpl). Uusia käyttöpaikkoja liitettiin 831 kpl (521 kpl).

Sähkönjakelun vikakeskeytyksiä oli tilikaudella keskijänniteverkossa 12 kappaletta (9 kappaletta) ja huoltokeskeytyksiä 17 (12) kappaletta. Pienjänniteverkossa vikoja oli 9 (7) kappaletta ja huoltokeskeytyksiä 72 (40) kappaletta. Keskijänniteverkon odottamattomista pysyvistä keskeytyksistä aiheutunut, vuosienergioilla painotettu keskeytysaika oli 10 (5,0) min. ja suunnitelluista keskeytyksistä vastaava aika oli 3,1 (3,5) min. Kappalemäärissä keskijänniteverkon odottamattomista keskeytyksistä aiheutunut, vuosienergioilla painotettu keskeytysmäärä oli 0,44 (0,24) kappaletta ja suunniteltuja keskeytyksiä keskijänniteverkossa oli 0,06 (0,05) kappaletta.

Keskijänniteverkon viat olivat kaivutöiden aikaisempina vuosina aiheuttamia kaapelivaurioita ja suoraan kaivinkoneen aiheuttamia rikkoja sekä yksittäinen asiakkaan verkon aiheuttama sähköasema tason häiriö. Kuituverkkojen rakentamisen aiheuttamat kaapelirikot kasvoivat merkittävästi. 

Rovaniemen Verkko Oy:lle sähköverkon rakentamisen ja kunnossapidon palveluita tarjoava Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n sähköurakointiliiketoiminta liitettiin liiketoimintasiirrolla Ellappi Oy:öön 1.1.2018. Vuoden alusta lähtien Ellappi Oy:n osakkaiksi tulivat aiempien osakkaitten, Inergia Oy:n ja Utsjoen Sähköosuuskunnan, lisäksi Napapiirin Energia ja Vesi Oy (osuus 43 %) sekä Koillis-Lapin Sähkö Oy.  Toimenpiteen tavoitteena on vahvistaa lappilaista sähköurakointitoimintaa laajalti Lapin alueella yhdistäen laaja-alaista ammatillista osaamista eri puolilta Lappia.  

murjottu kaapeli Rovaniemen Verkon alueella sähkökatkos johtuu usein kaivinkoneen kauhan lipsahduksesta.